Ahoj!

Zdravím všechny žáky ve třídě, věřím, že už je vám smutno po kamarádech a trochu i po nás učitelích. Moc si přeji, aby tato situace už skončila a my se vrátili zdraví do školy.

Prázdniny to bohužel nejsou, tak jsem vám připravila pracovní listy na jednotlivé týdny, které si podle možností můžete vytisknout a vyplnit, nebo si vzít papír, tužku a pastelky, řešení si zapisovat a obrázky nakreslit a vybarvit.

Tak ať se vám práce daří a ať se spolu zase brzy setkáme.
Mgr. Šárka Janalíková

VIII-IX.třída - Přírodopis - pracovní list č. 11 - Popáleniny, omrzliny

1.6.2020-5.6.2020

Popáleniny, omrzliny

Zapiš do sešitu:

1. Popáleniny - vznikají působením
  • tepla - opaření, ožeh plamenem
  • elektrického proudu, blesk
  • chemikálií - kyseliny
  • ozáření
Stupně popálenin
  • 1. stupeň - zarudnutí
  • 2. stupeň - puchýře
  • 3. stupeň - odumření kůže
  • 4. stupeň - zuhelnatění

2. Omrzliny - poranění způsobená chladem

Stupně omrznutí:
  • 1. stupeň – šedobílé zbarvení, ztráta citlivosti, později zčervenání a bolest
  • 2. stupeň – tvorba puchýřů
  • 3. stupeň – krvácení do kůže, vznik modročerného zbarvení
  • 4. stupeň – nezvratné zničení tkáně, která při zahřátí odpadá

Přečtěte

První pomoci u popálenin
  • Odstraňte postiženému zdroj tepla, pokud je s ním člověk stále v kontaktu.
  • Pokud má na sobě při opaření oděv nasáklý horkou tekutinou, šetrně ho svlékněte. Postupujte opatrně, abyste při svlékání neopařili ještě další části těla. Oděv nesundávejte, pokud je přiškvařený ke kůži.
  • Nejdůležitějším úkonem je chlazení popálenin studenou tekoucí vodou, přikládáním studených obkladů.
  • Po zchlazení zakryjte popáleninu ideálně sterilním nepřilnavým krytím.
  • Puchýře nepropichujte. Dokud je puchýř celistvý, brání vstupu infekce do rány.
  • Volejte ZZS

První pomoci u omrzlin
  • Zahřejte postižená místa ve vodě do 40°.
  • Omrzlinu osušte, dezinfikujte a dle stupně omrznutí překryjeme ránu nebo puchýře vhodným sterilním krytím a vyčkejte na další možnost léčby stanovenou lékařem.
  • Dopřejte si horký nápoj.
  • Dbejte na prevenci proti vzniku infekce.